JERMENSKI ANALITIČAR: Turci su koristili zastavu ISIS-a, u ratovima protiv Srba i Jermena! DANAS DŽIHADISTI…

JERMENSKI ANALITIČAR: Turci su koristili zastavu ISIS-a, u ratovima protiv Srba i Jermena! DANAS DŽIHADISTI…

Latest News

“Nikada ne zaboravite da je zastava ISIS-a ista ona zastava koju su Osmanlije koristile u svom „svetom ratu“ protiv Hrišćana na Balkanu i u zapadnoj Jermeniji”…

Ašod Pakradounian je treća generacija Jermena koji su preživili turski genocid. Pakradounian  je politički analitičar i aktivista  koji je završio master studije na Libansko-američkom univerzitetu iz političkih nauka i međunarodnih odnosa. Napisao je niz članaka o sirijskom pitanju, Turskoj, Azerbejdžanu, Jermeniji i globalnim političkim temama.

Za naš portal Pakradounian govori o ratu između Jermenije i Azerbejždana, kao i o paralelama između rata na Kosovu i odnosa zapada prema Srbima i Jermenima.

1. Ovaj rat dolazi u neočekivano vreme, dok je pažnja sveta fiksirana na pandmeiju Korone. Jermenija i Azerbejdžan su dugo imali tenzije, koji su razlozi da stvari sada eskaliraju?

Pandemija Korone dovela je do toga da svet promeni prioritete, baš kao što je i Prvi svetski rat delovao kao katalizator za konačno rešenje jermenskog pitanja od strane Turske.

Svet je bio zauzet svojim problemima tokom Prvog svetskog rata, a Otomansko carstvo je iskoristilo svoju priliku da se oslobodi Jermena i hrišćana na svojoj teritoriji, da ostvari svoj vekovni san o pan-turanizmu (okupljanje svih turskih naroda u jednoj naciji) . Danas su azerbejdžanske vlasti, uz podršku Turske, iskoristile šansu, dok je svet zauzet pandemijom, da ponovo pokrenu vekovni spor i objave rat nevinim civilima.

2. Izgleda da su azerbejdžanski saveznici trenutno veoma aktivni i postoje izveštaji da džihadistički borci dolaze na ratiške kako bi se borili protiv jermenske vojske. Možete li nam reći nešto više o tome?

Azerbejdžan i Turska zajedno ratuju protiv Jermena, turska vojska i F-16 avioni već mesecima su raspoređivani u Azerbejdžanu. I kao što je Turska tokom vekova dokazivala, ona koristi nacionalističku ideologije kad im odgovara, a u drugim situacija islamističku ideologiju.

Turska, nezakonitom okupacijom regiona u Siriji, preti narodu Afrina i prebacuje skoro 4.000 džihadija iz Afrina i Idliba ka Jermeniji na liniju Artsakha (Republika Nagorno-Karabah), u borbu protiv hrišćanskih Jermena.

Nikada ne zaboravite da je zastava ISIS-a ista ona zastava koju su Osmani koristili u svom „svetom ratu“ protiv Hrišćana na Balkanu i zapadnoj Jermeniji.

3. Koliko je ovaj sukob verski i koliko je zasnovan na nacionalizmu?

Ovaj sukob uopšte nije religiozan, iako ga Turska pokušava prikazati kao borbu protiv hrišćanskih ugnjetavača. Artsakh je deo Jermenije hiljadama godina, stanovništvo Karabaha je 90 posto jermensko, u Azerbejdžanu postoje crkve starije od nekih crkava u Jermeniji, jermensko pismo je osnovano u Artsah-u.

Sukob je jednostavan, ove zemlje pripadaju Jermenima istorijski. Azerbejdžan i Turska zauvek će koristiti verske, evropske ili nacionalističke ideologije za vođenje rata i protiv protiv Jermenije, da bi došli do svog cilja jedne turske nacije od Anatolije do Centralne Azije, između koje se doslovno i geografski nalaze Jermenija i Karabah.

4. Srbija ima sličan granični spor na Kosovu, kako gledate na situaciju na Balkanu?

Sličnosti su vrlo bliske između Kosova i Karabaha, Kosovo je istorijska srpska zemlja, a Turci su promenili etnički sastav baš kao što su to učinili na ostatku Balkana, Kipru i Jermeniji i Karabahu, ali Jermeni su imali sreće da je geografija Artsakha nije lako pokoriti, a taj narod je preživeo i 90-ih, borili su se do poslednjeg daha, dok je međunarodna zajednica stajala protiv njih.

Srbija i Jermenija istorijski imaju mnogo toga zajedničkog, posebno kako je međunarodna zajednica stajala uz ili protiv našeg naroda, dok su Turci i snage podržane od Turaka došli da nas unište.

5. Da li imate neke poruke za naše čitaoce?

Naučimo iz istorije, Evropa je umirivala otomansko carstvo sve do Prvog svetskog rata, a onda kada je bilo kasno odlučila je da se bori protiv njega, ali su prvom prilikom našlo sebi novog saveznika u Turskoj, ukinuli Sevrski ugovor i sklopili savez sa Ataturkom putem Lozanskog ugovora.

Ipak je Ataturk nastastavi istu politiku protiv Jermena i Grka. Kasnije je Evropa umirivala Hitlera i svi znamo kako je to završilo.

Ironično je i to što Izrael podržava Azerbejdžan, to je ironično, jer nacija koja je bila podvrgnuta holokaustu ne samo što negira genocid nad Jermenima, već podržava i turski Azerbejdžan i samu Tursku u nastavku genocida nad Jermenima.

Azerbejdžan koristi tursku vojsku, izraelsko oružje i dronove, kao i sirijske teroriste za napad na civilno stanovništvo Karabaha! Ipak ćemo prevagnuti!

Mi ćemo pobediti!

Share:
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Comment